Váradi Gyöngyi

A kurzort a kép fölött tartva elolvashatja annak részleteit,

illetve rákattintva megtekintheti a teljes képet. 

Kinagyított nézetben a              ikonra kattintva teljes képernyős nézetre válthat.

Váradi Gyöngyi

Gyerekkoromtól fogva szívesen foglalkozom textillel – szálakkal, fonalakkal, anyagokkal. Kötöttem, csomóztam, szőttem, varrtam képeimet, miközben szenvedélyesen érdeklődtem a természet, főleg a botanika iránt. Agrármérnök lettem, s a mai napig közgazdasági területen dolgozom. A fiatalkori textilszeretetem negyven éves koromra újra fellángolt, s azóta alább sem hagy.

 

Eredendő érdeklődésemből következően ihletőim a természet formái, jelenségei, összefüggései. Később a régi korok embereinek megőrződött jelei inspiráltak.

 

Manapság egyre többet foglalkoztat a telő-múló idő. A hétköznapi, percről percre egyenletesen előre haladó, minden tevékenységnek keretet adó idő. A munkáimhoz összelopkodott idő visszamaradt tanúi az apró anyagmaradékok, levágott cérnaszálak.

Az üvegekbe gyűjtött szabási hulladékok rétegei egy-egy munka emlékei. Sorrendjük naplóként jegyzi alkotásaim történetét. Mostanában azzal kísérletezem, hogy anyagfecni és cérnaszálvég gyűjteményemet felhasználva hogyan tudnám textilképekben megjeleníteni az elmúlt, de el nem veszett időt.